Tuesday, March 29, 2011

entry Tidak berkaitan dengan seks

Salam readers sekalian? (bajet ramai je kan?) ehehe. Sebenarnye ambik masa 2 hari jugak nak pulihkan balik semangat sejak peristiwa entry yang dah taip panjang2 hilang dalam sekelip mate time ngah upload pic. Mmg macam haram keh! Yes, ni igauan ngeri dalam kehidupan aku sebagai blogger! Ahah..

Lupekan kisah lepas, hari ni aku tak berminat nak taip mende yang sama dengan entry yang hilang tu, kali ni nak cerite pasal real life kite seharian. Untuk pengetahuan aku taip ni dalam msoft word! Tak nak bananas fruit 2 times. Ok tros masuk introduction, Sebelum ni aku ade bace satu issue dalam satu blog brader terkenal ni. Pasal ‘’pasangan tak sepadan. Wat da fish is that?’’

Simple words mcm ni la, ko (brader) p jalan-jalan kat mall sorang-sorang, then mase kat lif, ko terserempak dengan 1 couple ni. Hati setan ko pon berkate. ‘’pergh, awek die memang tip-top, badan sedap, cute gile babeng, sekali tgok pakwe die mcm jembatan x siap’’… pernah x?

bagi yang perempuan pulak, korang hangout ngn kawan2 korang kat mall. situasi yang sama, dalam lif. ko nampak ade sorang mamat hemsem+ jambu jalan ngn awek die. sekali tgok awek die, so-so je marketnye. Mase tu korang dah mule besarkan mate kat member soh membe tatap puas2 couple tu sblm ang nak p ngumpat habis2 lepas kua lif nnti.. aceceh, senyum2 plak.. pernah lettew! kalau ang tahap baik pon, paling2 ko cakap dalam hati, ''beh baik mamat tu couple ngn aku, baru sepadan... ngn awek tu mmg SEMPADAN! ''

Paling jahat pon orang-orang cakap, ‘’awek cute/ mamat jambu tu kompom kene bomoh dengan pasangan jambatan masing2 tu’’ …. Perghhh… ayat kau! '' aceceh... senyum nampak?

Dalam kes ni korang sebenarnye tak boleh nak salahkan couple tersebut. Ye, memang betol lah kan, kat mate korang nampak memang tak sepadan, tp kat mate dorang? Korang tak tau, bak kate nenek moyang yang kite masih pegang sampai sekang, ‘’cinta itu buta’’.. ye dak? Should be angguk ok.

Meh sini aku nak explain sedikit demi sedikit. Dalam kes ni, korang penah dengar pasal ‘’ SEX APPEAL’’ or ‘’SEX ATTRACTION’’. Sape pernah angkat tgn! Kalau ko pernah tahu dan paham pasal mende alah ni, kompom dosa korang kurang sikit dari mereka-mereka yang tak tau.. ehe, pasal korang x kan salahkan couple tu. Korang akan cakap, ‘’dah jodoh kot’’ ..

Ok, let me explain about that sex appeal definition, bile aku search kat google, maksud nye berbunyi begini:

‘’Sexual attractiveness or sex appeal refers to an individual's ability to attract the sexual or erotic interest of another person. The attraction can be to the physical or other qualities or traits of a person, or to such qualities in the context in which they appear. The attraction may be to a person's looks or movements or to their voice or smell, besides other factors. The attraction may be enhanced by a person's adornments, clothing, perfume, hair style, and anything else which can attract the sexual interest of another person. It can also be influenced by individual genetic, psychological, or cultural factors, or to other, more amorphous qualities of the person. Sexual attraction is also a response to another person that depends on a combination of the person possessing the traits and also on the criteria of the person who is attracted.

-sumber: Wikipedia.

Haaa, panjang lebar kan maksud nye ? ok, sex appeal ni same konsep macam sex attraction. Aceceh, ni bukan nak cerite pasal sex lucah2 ye!… blog ni suci dalam debu lagi gitu. *stop*. How to start my explanation? Pikir sejenak….

Baiklah, aku cuba terangkan ikot situasi. Kasi senang korang nak berimaginasi. Situasi nye macam ni. Korang dok layan Akademi Al-Quran misalnye, then ade sorang peserta ni x de lah handsome sangat tapi sekali die bukak mulot bace Quran, korang ternganga sambit tadah air liur dalam besen. Pernah tak ko cakap, ‘’ aduhai tenangnya hati bile dengar suara qari ni bace Quran tu.’’ Nah, hati ko dah pun terpaut dengan suara qari/qariah tersebut. Dan korang akan sambung ‘’ Untung nye kalau dapat jadi suami!’’. Korang dah boleh nampak kan yang korang mula tertarik dengan die pasal suara dan bukannya fizikal semata.

Dalam situasi lain, ko (lelaki) dok jalan-jalan kat Bandar then terlanggar satu awek ni yang tergesa-gesa. Awek ni x de lah cute mane tp bile first korang Nampak die, korang macam dah terpaut. Bukan pasal fizikal tp pasal budi bahasa. Even korang yang salah, die seboleh-boleh mintak maaf kat korang. Lagi2 awek tu sopan santun, pakai tudung. Sebiji ar macam Lisa surihani versi pakai tudung.. ngehehe… amacam? Korang tertarik pasal budi bahasa die, bukan pasal kecantikan semata.

Perenggan ni aku nak cerite pasal pengalaman aku pulak, aih, macam mane nak cakap? Aku ni tak de lah market sangat kat sekolah dulu-dulu. So-so je lah.. yang ramai kirim salam kat aku semue budak2 tingkatan 1,2. Hua3…. Tak de lah, selingan je ni. Nak cerite yang aku pernah jatuh cinta sejak sekolah rendah lagi? Rupe-rupenye dari darjah 3 sex appeal ni dah menyerap dan menyelinap masuk dalam diri aku. Ehehe.. aku dah mula jatuh hati kat sorang awek ni. Cun? Wei, dajah 3 pakai tudung pon senget-benget lagi. Tuala hingus pon maseh kat tangan. Tp, ape yang buat aku minat kat die pasal ‘’rumah die dekat kat sekolah’’. Bodoh je dengar kan? . Ok meh sini aku explain lagi. Rumah awek ni agak dekat lah dengan sekolah, then die pegi sekolah pon jalan kaki je la. Hari2 aku g sekolah mak aku hantar. Then bile hari2 aku Nampak die jalan kaki, aku rase timbul bibit2 percintaan.. haha.. serius wei! Ini makna nya aku syok kat awek tu bukan pasal ape, tp pasal hari2 aku tatap muke die, hari2 die jalan kaki dan rumah die dekat dengan sekolah. Ade kene mengena ke? Ahaha.. macam2 *sambil geleng2 kepala*

Then bile sekolah menengah pulak, aku jatuh cinta kat sorang pengawas ni. Pasal ape? Pasal die pengawas dan selalu bercakap kat perhimpunan. Bile dengar suara die kat perhimpunan tu, aku jadi semangat nak berhimpun..haha. kadang2 skip jugak lepak dalam toilet. Dipendekkan cerite, member2 ade gak tye, kenape ko syok ngn awek tu? Bukan cute pon! Tp pade aku tu x penting, tp memang hati aku dah tertambak, nak buat caner kan. Ko mane paham!.

Haa.. macam tu lah antara contoh2 pengalaman bodoh2 aku pasal mende alah ni. Senang cakap Kalau kat kolej korang ade event muzik dalam kalangan students. Then malam tu ade sorang mamat selekeh ni perform, tp suara die tiptop + main gitar pon ade style. Esok siang kalau awek2 selisih sebelah mamat tu mesti ade yang cakap bisik2 ‘’ ni lah abang yang nyanyi semalam. So suweeeeettt!’’ Cuba kalau mamat tu x perfom malam tu, korang rase awek tu akan cakap mende macam ni x? tak kan? Haaa.. that’s it…get it?

Sunday, March 27, 2011

Aku dah taip new entry panjang gile babi.
sekali aku upload gambar, hilang semua post yang dah ditaip panjang tu..
aku rase macam nak Padam akaun blogger aku ni!
ini yang dinamakan sibai dan bugima!
sekian.... okbai

Sunday, March 20, 2011

Beza Sekolah dan Kolej

tetibe rase nak update new entry pasal perbezaan antara zaman sekolah dan zaman kat Universiti sekarang ni. Seriously, memang banyak perbezaannya. Kite rungkai satu persatu.

Bermula dengan bangun pagi, Isnin sampai hari Jumaat, kite memang wajib bangun pukul 6. Pasal nak ke sekolah pukul 7 pagi. Dalam otak memang dah set, kalau lambat datang sekolah, confirm bontot berbilai kene rotan dengan cikgu disiplin. haha.
Kalau kat universiti pula, bangun ikot jadual. Kadang-kadang petang baru ade kelas, kadang-kadang malam baru ade lecture. Datang lewat pon tak berape nak kisah. Asal tanda attendance.

Sekolah- hari2 pakai uniform. Bosan lah pulak. Bestnye kalau blajar kat U, hari2 boleh tukar2 baju. Pakai je ape-ape ikot suke....
Kolej - haih, esok nak pakai baju ape erk? baju2 minggu lepas pakai x basuh lagi. parah!. Kalau siswi pulak, esok nak pakai baju warna ape? shawl bape lapis? kasut nak match dengan baju? tak iron kebaya lagi... haaha..

Sekolah - Banyaknye homework nak kene siapkan, best kalau belajar di U, mesti dah takde homework banyak-banyak macam ni. Kelas pun jarang2.
Kolej- mane nak disiapkan dulu? Assignment minggu depan hantar, project kene hantar ujung minggu ni, tp belom interview company lagi, kejap lagi ar call company.. eh, esok ade presentation, slide smue tak prepare lagi. Lusa ade Kuiz, tulat ade mid term test.... eh, tak boleh ke bandar la ujung minggu ni nampaknye :(

Sekolah- Harini nak tidur awal. tak kesah ar homework tak siap, esok datang kelas pagi-pagi copy paste kawan punye je ar...
Kolej - Assignment esok nak kene hantar. Malam ni tak tidur la nampak nye! (gile kau nak copy paste dalam kelas, mane laptop? mana printer? nak cari sources, artikel dll )

Sekolah- Harini hari Ahad, kasut x basuh lagi, tak kapur lagi, ..kuku x potong. esok ada spotcek.
Kolej - selipar jepun sudah g kelas. tp g lab, wajib pakai safety boot!

Sekolah- Rehat pukul 10.30 pagi. Lambatnye.. lapar dah ni.
Kolej- Kelas straight 3 jam, jom keluar kejap, lepak cafe..lapo.. nnti agak2 kelas nak habis, kite masuk kelas semule. lecturer bukan perasan pun, student ramai... (ok, ni aku pernah buat..haha)

Sekolah- Setiap pagi nyanyi lagu negaraku, lagu negeri.
Kolej- lame dah tak nyanyi lagu Negaraku. Harap-harap tak lupe lirik :p ok dah test, tak lupe. anda?

Sekolah- Mak masak pe ek tghari ni? tak sabar nak balik rumah, bukak tudung saji nanti...
Kolej- Hello, mak masak ape hari ni? dah makan? kite harini makan bla3.. mak cik cafe yang masakkan.

Sekolah- tgahari balik dari sekolah.rehat2 kejap, petang nanti main kat depan rumah Ali main baling tin, baling selipar, galah panjang....
Kolej - Balik kelas ni aku nak tidur, topup semalam tak cukup tidur pasal buat assignment.. huarghhh... (ni aku kot).

Sekolah - Ayah, Yuran Tahun ni total RM180. Ni suratnye.
Kolej - Ayah, yuran semester ni RM1100 tau. Lambat bayar tak dapat ambik final :(

Sekolah - Nak kumpul duit banyak2 time raya! yihaaa...
Kolej - Bile PTPTN nak masuk :) huhu.... kering dah ni..

Sekolah- Nah RM1 untuk belanja hari ni.
Kolej- Nah RM5 untuk lunch sahaja :(

Sekolah- cuti sekolah ni nak buat apa ek?
Kolej - Short sem!

Sekolah- Cikgu, saye tak faham bahasa Inggeris.
Kolej - Do you understand class? -Mr Kayle. errr...errrr.... yesss understand!

Sekolah- Cantiknye tulisan ko.. kemas je.
Kolej - eh cantik nye tulisan ko, aku baru perasan. (coz assignment fully using comp)

Sekolah- Tiap2 tahun ade rentas desa! bila nak habis tingkatan5 ni?
Kolej- badan dah naik dah ni. petang ni jogging ar (kalau rajin)

Ada lagi tak rasa-rasa perbezaannya. Haha. Pada student kolej/ universiti, confirm korang rindu zaman sekolah kan.. haha. pade bebudak sekolah, nikmati zaman persekolahan anda and make it sweet.

Sunday, March 13, 2011

Belasungkawa *inalillah*

Assalammualaikum.

Hari Ahad yang redup ini, saye dikejutkan dengan berita pemergian Allahyarham Erfan Syafiq (cucu kepada jiran saya) ke Rahmatullah. Mohon jasa rakan sama-sama sedekahkan Al-Fatehah kepada Allahyarham, semoga ditempatkan dalam kalangan hamba-Nya yang beriman.

Tepat pukul 2.45 petang, apabila saya melihat skrin telefon, terdapat 1 panggilan yang tidak dijawab dari jiran saya (asya). Saya memberinya mesej bertanya tentang tujuan dia menefon. Saya mendapat mesej ringkas dari beliau yang bertulis '' erfan dah tak de!'' *speechless*. Untuk pengetahuan rakan-rakan, Erfan ialah anak saudara asya yang berumur 14 tahun. Terlalu awal arwah meninggalkan dunia yang fana ini.

Sejurus itu, saya terus menghubungi Asya untuk mendapatkan kepastian. dari nada yang sebak, die hanya memberitahu bahawa dia dalam perjalanan ke hospital. Saya tidak bertanya sebarang soalan selain punca arwah menghembuskan nafas terakhir. Saya menasihatinya agar bersabar menerima dugaan yang maha esa ini.

Saya terus menghubungi parents yang ketika itu berada di kampung, di Batu Pahat Johor. Ternyata parents saya juga masih tidak mengetahui tentang berita sedih ini. Bermakna saya merupakan antara individu terawal yang mengetahui tentang berita ini. Parents saya terus bergegas pulang ke Kota Tinggi.

oh ya, sebab kematian Allahyarham ialah lemas ketika berkelah di Batu Layar, Kota Tinggi Johor bersama keluarganya. Saya terus memikirkan tentang cuaca yang tidak menetu sejak akhir2 ini, tp jawapan yang paling tepat ialah ajal sudah sampai. Ya, ajal datang tanpa mengira tempat, waktu, mahupon umur.

Ibu baru sahaja menelefon, memberitahu bahawa mayat Arwah telah selamat sampai di rumahnya. Keluarga saya juga telah balik kesemuanya untuk memberikan penghormatan terakhir kepada arwah.

kepada Erfan - Abg Ejam minta maaf sebab tak dapat balik untuk ''jumpa'' dengan erfan untuk kali terakhir, tapi dari jauh abg ejam tidak henti2 sedekahkan Al-Fatehah kepada erfan kat sana. td abg ejam ade bace shout out terakhir erfan, erfan bukan main suka bila cuti sekolah datang lagi. Tapi erfan mengeluh pasal banyak homework yang nak disiapkan. Tp tak pe, erfan dah x payah buat semua homework tu, sekarang ni time untuk erfan rehat puas2 disisinya,. InsyaAllah, abg ejam doakan kesejahteraan erfan kat sana. sekali lagi, abg ejam minta maaf. erfan damai eh kat sane! ''

Akhir kata, kepada readers.. jagalah diri kamu semua baik-baik. Soal ajal memang kita tak boleh nak tangguh mahupun hidu, tp sebagai manusia, kite kene sentiasa beringat bahawa ajal itu pasti akan datang juga''

khas untuk erfan: selamat berehat disisi-Nya, abg ejam doakan erfan tergolong dalam golongan hamba-Nya yang beriman ye? Irfan kan anak abg jais &kak sal dan cucu cik salim &mak yam yang baik kan??! lepas ni mungkin abg ejam rindu ptg2 tgok fais main basikal, petang2 erfan datang rumah nak borak2 dengan ayu.. abg ejam akan rindu semua tu.

Thursday, March 10, 2011

Rumah suram yang seram!!!

Salam rerakan sekalian. Lame rasenye tak buat entry baru.. Pasti ramai yang tertunggu tunggu apakah entry terbaru Encik Ezam lepas ni kan +ade rase nak termuntah tak bace?+ hehe. Gurau je. Ye laH, ape salah nye bergurau senda ngn readers sambil pekena Nescafe secawan '' dengan ramuan biji kopi arabica'' heheh.

ok, straight to da point, entry kali ni hanya di kopi paste dari sebuah blog yang agak popular jugak :) +kipas+ credit to ''blog bebas| Henry Zackery''. Ok lah korang layan lah cerite yang boleh tahan seram ni malam keliwon ni.. hehe.. semoga terhibur, pada kawan2 yang dah pernah bace, bace lah lagi.. hehe. Pelajar/ bakal pelajar UITM Shah Alam plz take note! :)
-

+starting copy :)+
9 tahun lepas aku dapat sambung belajar di UiTM Shah Alam. Jadi perkara pertama yang perlu difikirkan adalah tempat tinggal sebab aku tidak dapat hostel. Oleh sebab kerajinan & keprihatinan aku dan kawan-kawan,maka dapatlah kami rumah sewa, berdekatan seksyen 2. Berhampiran dengan Wet World [kalau korang tahu la].

Rumah tu banglo 2 tingkat 4 bilik. 3 bilik dekat atas dan 1 bilik dekat bawah. Kami semua berlapan,kiranya 2 orang untuk 1 bilik lah. Aku ringkaskan sajalah, kami masuk rumah tu dengan perasaan berbelah bahagi; gembira, suka, pelik, rimas, takut semua ada.

Pertama,tuan umah hanya kutip rm50 saja sebagai deposit dan sewa pertama hanya bayar bila masuk bulan kedua kami duduk rumah tu. Kiranya bulan pertama percuma lah....[?]

Kedua,tuan rumah tak bagi kami bawa barang banyak-banyak sebab nanti penat nak angkat balik, terangnya...

Ketiga,pokok ara tepi umah tu sangat besar sampai dahannya boleh masuk tingkap bilik atas.

Malam pertama duduk rumah tu kami tidak tidur sebab sibuk punggah dan kemas barang serta layan serta layan dvd korea. Cerita seramnya berlaku semasa hari kedua. Tak payah nak tunggu malam, siang-siang pun kami dah kena kacau. Azmi "dagu" orang pertama kena.

Masa tu baru pukul 10.30 pagi [anggaran aku la], si Azmi ni bangun nak buang air besar. Jadi dia pergilah bilik air di bawah tu tapi ada orang di dalam [sebab pintu tertutup]. Bilik air atas rosak, tuan umah kata nanti dia akan betulkan. Tunggu punya tunggu, tak keluar-keluar orang dalam tandas tu. Jadi Azmi ni memekik la suruh cepat sikit keluar sebab dia tak tahan. Akibat jeritan si Azmi ni, habis satu rumah bangun pergi tengok apa hal. Yang peliknya, kami berlapan semua ada, habis siapa dlm tandas ni? Pintu tandas berkunci siap ada bunyi orang flush jamban lagi. Dalam ramai-ramai ni,Lan seorang saja yg berani sikit [mungkin fasal dia ni keturunan bugis], dia rentap pintu tandas tu sampai terbuka. Tak ada orang tapi daripada kesan yang ada,pintu tu memang dikunci daripada dalam. Akhirnya Azmi tak jadi berak, mungkin sebab takut.

Malam tu kami kena lagi teruk.

Masa aku nyenyak tidur malam tu tiba-tiba ada orang tarik kedua-dua belah kaki aku sampai aku terjatuh katil. Kepala aku terhentak dulu di lantai! Apa lagi,angin la aku sebab ingat budak-budak nak main-mainkan aku tapi bila bangun tak nampak orang pulak. Yang ada cuma Lan yang tengah membuta dekat katil atas. Aku tak rasa Lan yang buat sebab mesti dia tidur mati. Bila aku keluar bilik, aku dengar budak-budak tengah ketawa. Rupanya diaorang tengah layan DVD dekat hall bawah. Aku pun masuk bilik balik sebab masih bingung tapi baru ak perasan masa aku tengah jengah ke bawah tadi aku perasan Lan ada!! Bukan ke tadi aku nampak dia tengah membuta dalam bilik? Ahh sudah. Dengan perasaan berani-berani takut aku tengok atas katil Lan ada bonjol bawah selimut,kiranya macam ada orang lah. Aku tarik kain selimut tu and guess what? Ada batu nisan yang dah retak dan secara automatik bilik aku diselubungi bau hapak dan hanyir yang menusuk.




Masa ni jangan tanya aku lah apa aku buat sebab kalau benda ni jadi dekat korang pun takkan nak tinggal dalam bilik tu lagi betul tak? Aku rasa kaki aku dah tak jejak tanah sebab lari laju sangat. Aku lari keluar bilik tu dan pergi ke hall sebab nak beritahu kawan-kawan aku tapi yang macam haram jadahnya tak ada seorang pun ada dekat hall. Nak tahu man diorang pergi? Semua dah duduk dekat luar rumah! Rupanya awal-awal lagi diorang dah kena kacau. Yang laknatnya, tak ada seorang pun nak kejutkan aku....taik betul diorang ni.

Lepas diorang tenangkan aku, kami berbincang nak buat apa sebab sekarang sudah pukul 3 pagi. Nak minta tolong tok imam,rumah tok imam pun kami tak tahu. Nak minta tolong jiran, kiri kanan rumah kami cina. Akhirnya Salleh ajak lepak restoran Hakim sampai pagi. Bunyinya macam senang tapi masing-masing semua tak pakai baju dan pakai boxer dengan kain pelekat saja. Mahu tak mahu terpaksalah kami masuk rumah tu balik sebab nak ambil seluar, dompet dan kunci motor.

Oleh sebab bilik Bob dan Naim saja yang ada di bawah, maka kami ambil keputusan nak pinjam baju n seluar mereka. Masing-masing takut nak naik tingkat atas. Dompet pun aku tinggal. Masing-masing berpakat guna duit Naim dahulu. Nasib baik kunci motor kami sangkut dekat dinding [tempat penyangkut]. Masa nak keluar dari rumah tu, Wak perasan ada budak perempuan dekat pintu dapur tengah senyum sambil lambai tangan dekat dia. Aku pun terperasan budak tu juga lepas aku tengok muka Wak bertukar pucat lesi. Senyuman budak tu buat aku rasa macam nak terkincit dalam seluar. Kepala lutut aku menggigil sampailah dekat restoran Hakim!

Lepas sampai restoran Hakim, masing-masing sibuk buka cerita termasuk aku sekali lah. Mula-mula Wak cerita, malam tu lebih kurang pukul 12 lebih,dia sibuk download lagu tiba-tiba ada bunyi macam orang baling batu dekat tingkap bilik dia. Bila dia jengah,dia nampak ada seorang perempuan duduk dekat atas pokok kayu ara sebelah rumah tu, pakai baju putih kekuningan dan koyak-koyak dengan rambut panjang. Yang sadisnya,perempuan hodoh tu boleh senyum dekat dia pulak. Wak ni apa lagi terus tutup tingkap dan keluar pergi bilik dia n terus pergi bilik aku lah kononnya. Malangnya, lagi seekor hantu pulak duduk dekat depan pintu bilik dia tapi kali ni hantu budak. Jadi dia ambil keputusan terjun tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik tak patah.

Azmi "dagu" pula cerita dia nampak ada budak perempuan lambai tangan dekat dia [yang ini, aku pun kena juga ok]. Aku pasti budak itu bukan manusia sebab dia tak ada kaki! Sam pula cerita dia nampak hantu tu dekat siling umah! Bila buka saja mata, hantu itu betul-betul "eye to eye" dengan dia. Kiranya semua kena kacau lah ni. Dan aku orang akhir sekali cerita. Aku cakap lah dua-dua kaki aku kena tarik masa tidur sampai kepala aku terhentak dekat lantai. Lepas itu aku cakap lah yang aku nampak diorang tengah layan dvd dekat Hall tapi Azmi tiba-tiba menyampuk "Bila masa pulak kami tengok dvd ?". Rupa-rupanya tiada seorang pun yang tengok dvd pagi tersebut! Jadi, siapa yang aku nampak?! Haru betul.....kaki aku yang dari tadi menggigil makin bertambah kuat gigilnya.

Tengah sibuk berborak,aku terbau sesuatu yang kurang enak. Kawan-kawan aku yang lain pun terbau juga. Rupanya Azmi ni tadi dah terkencing dalam seluar sebab takut sangat. Nasib baik malam tu tak ramai sangat orang dekat Restoran Hakim tu. Malu betul! Aku pulak ternampak Sam pakai selipar sebelah lain. Daripada sibuk-sibuk bercerita seram terus jadi cerita kelakar pulak.

Tengah ketawa, baru kami perasan Salleh dengan Naim tak ada bersama kami. Yang ada cuma kami berenam. Aku, Azmi Dagu, Sam banjar,Wak, Bob dengan Lan. Dalam ramai-ramai tu cuma Bob seorang yang bawa HP, jadi kami cuba telefon Naim tapi tak ada orang angkat. Telefon Salleh pula, sama juga tak ada orang angkat. Kemudian Lan ambil HP Bob tu, dia baca apa entah agaknya lepas tu tahu apa jadi? Dengar suara perempuan menggilai! Gila-gila punya ngilai sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Akhirnya kami sepakat akan tunggu sampai pagi esok baru balik rumah itu semula dan cari Naim dengan Salleh. Lepas dengar suara perempuan menggilai dalam HP tu, tiada seorang pun yang buka mulut sehinggalah subuh!

Pukul 7.30 pagi baru kami blah dari Hakim. Hati aku masih lagi kuat berdebar-debar. Yang lain-lain aku tahulah. Sampai dekat depan rumah, aku tengok pintu rumah dengan pagar terbuka seluas-luasnya. Kalau pencuri masuk ni, memang dia akan kaya sebab laptop, wallet dengan HP kami semua dibiarkan macam itu saja. Bulu tengkuk aku masih lagi meremang. Tak ada seorang pun berani masuk rumah itu dahulu Aku ingat, ada lah 20-30 minit kami duduk tercangak-cangak dekat depan rumah sebab tak berani masuk. Entah macam mana agaknya HP Bob berbunyi.


Hati aku da x sedap. Jangan la kata hantu tu yang telefon masuk umah. Lan angkat. Sebenarnya dalam ramai-ramai, Lan lah yang paling berani tapi kadang-kadang penakut juga lah. Pihak hospital telefon, katanya Naim ada di wad kecemasan hospital Klang. Kemalangan katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dari nombor hp Bob, sebab itu dia telefon nombor Bob. Oooo baru aku faham. Yang peliknya Naim kemalangan?

Masing-masing serba salah jadinya. Bingung pun ya juga. Tak tahu sama ada nak melawat Naim di hospital Klang atau cari Salleh yang hilang. Akhirnya kami telefon tuan rumah untuk tengok apa yg patut. Aku dengan Sam pulak pergi hospital Klang tengok keadaan Naim. Kalau memang tenat sangat, aku akan beritahu yang lain suruh datang. Yang lain aku suruh cari Salleh keliling umah, takut-takut dia kena sorok. Kami masing-masing hanya bertawakal. Masa dalam perjalanan ke hospital Klang, aku pun tak tahu Sam pecut sampai berapa tapi hati aku masih lagi kuat mengatakan bahawa perkara ini belum habis lagi.

Sampai hospital,aku terus cari Naim. Sebak sungguh hati aku tengok keadaan Naim yang parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek dengan kereta atau sesuatu. Kes langgar lari. Naluri aku kuat mengatakan bahawa umur Naim ni tak panjang sebab darah keluar membuak-membuak. Sam tak sanggup tengok, air mata dia berjurai-jurai keluar. Doktor pun cakap Naim ni sudah nyawa-nyawa ikan, tak dapat nak tolong banyak. Aku duduk tepi Naim, dia boleh bercakap lagi tapi sangkut-sangkut. Dia mintak maaf sebab menyusahkan kami. Berulang-ulang kali dia minta maaf tapi aku masih lagi tak dapat tangkap apa yang dia cakap. Akhirnya dia meninggal juga. Aku gagahkan hati aku telefon kawan-kawan yang lain beritahu kematian Naim. Aku tengok Sam terduduk tepi balkoni dengan mata merah sebab nangis banyak sangat. Tak lama lepas itu keluarga Naim datang. Aku tak anggup nak tunggu lagi dan ajak Sam balik Shah Alam.

Sampai dekat rumah, aku tengok ramai gila orang tengah cari Salleh tapi tak jumpa-jumpa. Habis satu umah digeledah. Akhirnya ada orang tua dekat situ minta tolong dengan seorang ustaz. Aku tak ingat apa nama ustaz itu tapi lepas Asar baru kami jumpa Saleeh duduk dekat atas busut belakang rumah. Yang hairannya, sudah 5,6 kali orang cari tapi tak ada pula jumpa dia dekat situ. Tak kisahlah janji dapat jumpa balik Salleh. Kami semua ambil keputusan pindah dari rumah hari itu juga. Kebetulan dekat seksyen 7 [pintu belakang UITM] ada satu rumah untuk disewa, jadi kami pindah situ lah. Barang-barang Naim kami angkut sekali. Terus terang aku cakap, memang aku angin gila tengok muka tuan rumah sebab tak beritahu yang rumah ini "keras".patut lah dia suruh bayar rm50 saja dulu dan tak bagi bawa barang banyak-banyak.



Aku demam 3 hari.

Jenazah Naim selamat dikebumikan di Raub,Pahang.

Seminggu lepas Itu,keadaan sudah ok sikit cuma Salleh saja yang sakit-sakit badan. Akhirnya mulut aku tergerak nak tanya Salleh apa yang berlaku sebenarnya sebab sebelum Naim meninggal dia ada cakap dekat aku suruh tanya Salleh satu rahsia. Rupanya masa hari pertama kami masuk rumah tu, Naim dengan Salleh sudah buat hal. Dia cangkul busut dekat belakang rumah tu. Naim pula kuis-kuis dengan kaki dia. Mungkin sebab itu lah kaki dia parah [dalam hati aku lah]. Kemudian Salleh cerita,kn ada malam yg kitorg satu uma kena kacau tu dia dengan Naim pun kena juga. Tapi hantu tu siap kejar diorang sampai dekat jalan. Diorang punya la cuak sampai lari ke tengah jalan. Entah mana datangnya kereta tiba-tiba hentam mereka. Naim tercampak tengah jalan, dia pulak dekat tepi jalan. Datang kereta lain terus lenyek kaki Naim. Lepas tu, Salleh kata dia terus tak sedar apa-apa sampailah kami jumpa dia atas busut tu. Yang peliknya,macam mana dia boleh duduk atas busut sedangkan dia kata dia lari dekat tengah jalan besar? Kenapa Naim seorang yang kena teruk?

Akhirnya aku dapat jawapan sebenar. Tak lama lepas Salleh cerita dengan aku, dia jatuh sakit. Tak tahulah sakit apa tapi 3 bulan kemudian dia meninggal. Keluarga dia sendiri kebingungan sebab doktor pun tak tahu sakit Saalleh. Tapi aku yakin, kes ni ada kaitan dengan busut yang diorang gali tu. Aku dengan geng-geng aku yang lain sempat ziarah arwah Salleh. Paling tak boleh tahan Bob sebab dia roomate dengan Naim. Memang aku tau dia sedih sangat. Yang tak boleh lupa, kami semua menangis masa angkat jenazah Salleh. Rasa sedih sangat masa tu..

Aku, Azmi Dagu, Sam banjar,Wak, Bob dan Lan, semua sekali selamat habiskan pengajian di UITM. Buat Naim dan Salleh, kami tetap akan ingat korang sampai bila-bila. Al- fatihah

Ops..Rumah banglo dekat seksyen 2 itu sampai sekarang ada lagi [agaknya]. Tiap kali aku lalu kawasan situ mesti aku rasa sedih sangat. Lagi satu,masa hari terakhir kami di rumah tu, Wak tertinggal hp dia dekat bilik atas. Jadi pada siapa-siapa yang berani, boleh lah ambil hp tu tapi itu pun kalau korang berani la...nokia 3310

Monday, March 7, 2011

blogger Famous Eksiden!





KUANTAN, 6 march 2011 -Seorang blogger terkenal Tanah Air dilaporkan terlibat dalam satu kemalangan yang meyebabkan beliau menerima sebanyak 13 jahitan di lengan kiri dan juga mengalami bengkak di bahagian kaki kiri. Menurut sumber, blogger tersebut berada dalam keadaan stabil dan ''stay cool''. How? boleh tak aku jadi pengulas berita?

For your information, those blogger ialah aku, kan aku pemes.. haha. Even tengah mengalami kesakitan tahap gaban sekarang ni, Aku terpaksa dok menulis entry ni. Bukan nak cakap ape, seriously aku tak habaq pun kat family aku lagi *bukan nk jadi anak derhaka, tp aku rase tak nak buat mereka risau. Plus,mmg salah aku :(. Kalau aku roger mak aku, konferm sekelip mate beliau dah sampai kat Pahang ni. Susah2 nnti bapak aku nak ambik cuti kan? dan dan dan korang antara yang bertuah pasal ak share berita ni at sini. keep it secret guyysss .. hehe..

Cerita nya bermula begini, seperti yang aku hebah2kan dalam laman sesawang twitter or fb sebelom ni, actually kami nak habiskan cuti hujung minggu ni dengan pendakian menuju ke air terjun Bekelah, Pahang. Tak de lah eksaited sangt, stay cool lagi. Kami konvoi 2 kereta dan 8 motorsikal. Perjalanan dimulakan pada pukul 10 pagi dan mengambil masa 1 jam untuk sampai ke destinasi.

Mungkin bankgai anjing tepi jalan yang buat aku terkejot berok pada awal nya memberi petanda malang untuk aku.. *cewahh* haha.... ok, untuk sampi ke destinasi kami akan melalui kawasan jalan berbatu untuk sampai ke kaki gunung. Jalan berbatu tu penjadi penyebab utama kegagalan aku untuk mengimbangi motorsikal yang dibawa ala2 moto cross.. haha..

Tiba kat satu simpang, tibe2 aku jadi tak cool dan dapat mengagak yang kami akan terlibat dengan kemalangan. Ye, it's happened! situasi jatuh : aku tertimpa motor + mmber yang aku bonceng menidih aku.. it's nice kan? memang nice rase nye :) mula2 aku cool, masih boleh angkat moto n berpura2 cool supaya mmber lain yang follow di belakang tak perasan!

Astagfirullahalazim! aku tengok lengan kanan aku dah berlubang, kemungkinan untuk nampak tulang tu ade *pasal aku ni brat tulang*.... mmber2 lain macam dah dapat agak, benda ni mula jadi kelam kabut. Alhamdulillah, mmber aku ELEAS jadi bidan terjun mase tu, die gumpal daun hutan + minyak gamat dan masukkan dalam luka. Menurut sumber, gumpalan daun tu cukup2 masuk dalam luka tu. ciss, aku dah mule seram..

Our MPP, RIZAL cadang tak nak teruskan pendakian ni pasal kami. demnn, aku rasa bersalah pasal aku, diorang nak cancel. Aku cadangkan mereka proceed je, tp dieorang cakap '' pergi sama-sama, biarlah cancel pon sama-sama'' ok, ak terharu :''( . Lastly, dieorang decided nak bawak kami ke klinik kesihatan berhampiran untuk dapatkan rawatan. Mase ni, TQ pada ATUL, TIQAH pasal jadi mascot kami... tq pada RIZAL jugak pasal sponser perjalanan kami menuju ke hospital.

dan paling penting, terima kasih HUZAIMA atas sponsor tuala hijau untuk membalut luka hamba.. hehe..Tuala tu yang buat aku tak rasa sakit *bodek*.. Then bila sampai di klinik kesihatan, pegawai perubatan tengok luka aku, '' awak kene jahit ni''... demnn, merah padam muke aku! it's my first experience nak jahit2 badan segala bagai! tp x pe, aku cool... blogger femes kenelah cool kan? hhaha.....

Pum pang pum pang, aku dan JEFF pon selesai diberikan rawatan. Aku dapat 13 jahitan SAHAJA , entah berape kali bius dan injection anti sawan katanya .. x de lah sakit sangat, tp sakit jugak... ayat ape ni? *

Lepas je aku dapat rawatan, mmber2 lain nak hantar aku balik hostel. Tp aku rasa aku masih cool, ak tetap nk juin pendakian kali ni. Ye, aku nak juin, tp kali ni POK LEH take over moto aku,, aku naik kreta HAZMI ! mascot kali ni ialah AINA dan HUZAIMA. dipendekkan cerita, kami sampai lah kat destinasi..

Dugaan bermula, kami daki gunung untuk beberapa kilometer untuk sampai ke puncak. Kaki dah mula bengkak sebab jatuh td, tp aku gagahi jugak untuk naik ke atas. Terima kasih SAUFI dan POKLEH pasal sudi pimpin dan bantu aku mendaki.. Bangga dapat kawan macam korang,. syukur...

At last, kami berjaya sampai ke puncak. Memang extreme journey! mule2 aku ok je. tp mmg x dapat terima kenyataan ar yang aku tak boleh nak mandi air terjun :( tp tak pe, x de rezeki. Yang penting hasrat member2 nak bersuka ria termakbul :) tu yang jadi kekuatan aku tu.

Lama kelamaan, bengkak kat kaki memang terase gile. Nak jejak kaki kat permukaan tanah pon bisa lain macam. aku x dapat nak imagine cmane aku nk facing all this things. Harap2 Allah dapat bg aku strength untuk selamat turun ke bawah.

At last, kami sampai di bawah (berkat bantuan member2 yang lain). Syukur Alhamdulillah. Segalanya selesai. Then bila sampai rumah, aku bantai tidur *even x nyenyak, bisa2 badan terasa... tp better daripada aku tidur kat atas batu mase kat waterfall td,, hihihi...

sampai je rumah, KUWE datang melawat, pasal die x join ekspidisi ni,die dengar berita dari AFIZIE , rumate die. Lepas je maghrib, ELEAS datang rumah bawak minyak panas + bubur nasi. Kali ni memang terharu gile. Papepon, aku nak mintak sorry bebanyak pade JEFF atas kecelakaan yang x di duga ini. Even ko x teruk mane pon, tp aku tau ko trauma... tp papehal nasib baik aku yang teruk, lau ko yang kene teruk, x tau cmane aku nak salahkan diri aku ni... peace :)

TQ pada Teamwork yang sangat2 aku kagumi, kamu orang memang terbaik jo... walaupon x mention pade entri ni tapi jasamu tetap dalam anganku.. heheheh....
- xidan7, big bro, hafizi, aidie nazimiey, aini, ziera skynniey, bart, kumpit, dan yang lainnya :)

Saturday, March 5, 2011

Hati Lelaki Siapa Yang Tahu :)

Salam. Wahai blogger dan readers sekalian! Apa Khabar? Diharapkan semuanya berada dalam keadaan sihat-sihat belaka. ** aku rase memang tak brape nk sesuai bile aku menulis dengan cara educated dan formal ni.. tp at least aku dah cube*

Ok, secara jujur dan saksama, aku tertarik dengan satu entry dari saudara xidan7 di dalam blog nye! Pasal hati dan perasaan lelaki: chewahh.... ye r, kalau tgok previous entries or writing, orang *pum pang pum pang* crite pasal hati kaum hawa. Memang lah, kaum hawa ni hati nye lembut, cepat terguris dan juga sensitif, x di nafikan... tp lelaki pon ade hati ape bha! kan kan kan???

Ok aku kopi susu ar dari blog mmber sekelas aku ni ye :)

Banyak kaum perempuan akan menangis saat tersakiti hatinya oleh kaum lelaki. Memang kaum perempuan bisa menangis selama berjam-jam, atau bahkan berhari-hari saat hatinya benar-benar terluka. Tapi dalam waktu singkat, kesedihan akan sirna tanpa disadari dan keceriaan kembali hadir.

Bagaimanakah dengan kaum lelaki? Saat hatinya terluka, mungkin tidak ada air mata yang menitis. Memang banyak lelaki yang seakan tidak memiliki kesedihan sedikitpun. Tetapi yang terlihat hanyalah kebencian dan kekecewaan karena disakiti.

Benarkah kaum lelaki tidak sedih? Sebenarnya jauh di lubuk hatinya yang paling dalam, ada kesedihan yang terpendam. Meski waktu telah lama berlalu dan segala hal telah berubah, tapi kesedihan itu masih melekat dan muncul dalam ingatannya secara tiba-tiba.

Saat kaum lelaki sudah memiliki pasangan baru, tanpa diduga, dia akan terkenang pada kenangan dimana dia pernah berjalan dengan BEKAS PASANGANnya.

Ia akan mengingat bahwa perempuan itu pernah mengisi hari-harinya yang indah dan Ia begitu mencintainya. Saat itulah lelaki akan mengalami kesedihan yang begitu dalam. Tentu saja, hal ini tidak akan terjadi sekali, tapi berulangkali. Sehingga dapat dibayangkan betapa tersiksanya perasaan seorang lelaki. (komen aku :fakta)

Dalam sekejap perasaan lelaki menjadi down. Lelaki seakan menjadi begitu lemah dan rapuh. Tapi uniknya, ia berusaha menutupi dan tetap memperlihatkan sikap sewajarnya untuk memulihkan perasaannya sendiri. Sehingga, tak ada seorang pun yang merasakan, kecuali hatinya sendiri yang teriris. (ini juga fact!)

Hati yang terluka akan selalu dipendam dalam diri seorang lelaki, hingga ia benar-benar bisa menghilangkan luka tersebut dari dirinya. Life's must go on, right guys?

KOMEN: ye, benar dan betul. Life must go on... aku pernah dengar ayat ni "tuhan pertemu kan kita dengan orang yang salah agar kite boleh jadi penilai yang baik'' . that's mean ''Engkau tak cukup baik untuk aku'' .. okbai!!! *peace no war babe!


Tuesday, March 1, 2011

wajib tonton bukan di tonton.com.my

Salam. whao! Dah lame jo rasenye tak menghupdate entry-entry yang baharu kat blog ni. ....hehe...
Sememangnye tak ade idea yang mahu ditulis (ayat BM ting 6 sangat) lately.
Pada aku, aku menulis kalau memang betul-betul ade semangat nak menulis, entry tu menarik untuk ditulis dan mase tu btol2 free untuk menconteng.
Then kepale tak serabut nak pikir esaiment, test, projek, e.t.c.
Kadang-kadang teringin gk nak tulis sikit2 pasal diri sirik, hahaha
tp rasenye useless dan mengade-ngade.. hahaha....
bukannye ade reader yang sudi nak baca, so beh baik aku tunggu bende-benda yang semua orang tahu and paham,
then, tak payah susah-susah aku nak explain detail sampai lebam and putus tulang gusi kan?
*ok, supposedly ini ialah introduction, tp tersasar jauh dari landasan *stop*

Semalam aku dok usya-usya Youtube. Lame rase x usya sini,
biase r student.. kerja menggunung, *tp last minit gk buatnye.
Berbalik pade Youtube, aku usya-usya lah trailer-trailer Filem2 yang nak kelua tahun ni,
nnti2, kalau nk ke panggung, x de r tersalah pilih crite..
+Previous xperience madang tengok crite x best je kat panggung+
*buang duit*

Tak nak crite lelebih, aku nak fokus pade filem tempatan.
Ceh, ramai out dari page ni bile dengar pasal filem tempatan..
Aku gile eksited r, stakat ni aku da usya 2 filem yang wajip tonton tahun ni
*sememang nye x boleh tgok kat tonton.com.my*
calon2nye ialah:



1. Hikayat Merong Mahawangsa


video

First film: Hikayat Merong Mahawangsa.
kalau dengar nama macam crite purbakala kan?
tp sebenarnye memang cerite purba..
Name pon dah Hikayat. x de nye kisah pasal berebut saham 10% syarikat,
Bukan jugak kisah 2 darjat , antara mat rempit & anak org kekaye
** Tp setahu aku, selama aku blaja Kesusasteraan Melayu time sekolah menengah dulu,
x de plak ak blaja pasal hikayat ni.
*stop mengarut*
OK aku nak share, aku rase nak menangis bile tengok trailer filem ni jo!.
Bukan pasal drama air mata.
pasal ''Mantap''.. 110% action ar..
Dalam trailer xde pulak crite pasal cintan-cintun,
Fokus pada peperangan. ade latar blakang China, Europe dan juga Tanah Melayu.
Antara pelakon yaNG aku knl, umi Aida
Heronye kalau x silap hero PGL
yang cm masalleh muke nye,
kalau salah sila betolkan!
*buah cempedak d luar pagar* tetibe~
OK, Yang gempak Trailer nye...
X tau jalan cerite nye.
harap2 crite pon bagus..
Terbaik r KRU buat filem,
suspek springgg! eh, respect!
Patot mmber2 dok bising pasal cerite ni,
tp memang mantap.
Crite ni release minggu depan, hari khamis (10/3/2011)
Aku nk kerah member2 aku serbu panggung next week
Kite haruk tengok terung, eh..
merung mahawangsa...
ade scene salji, kapal perang, potong kepale, darah memancut dll...
hehe...
-Tammat_


2 Nur Kasih The Movie



Align Center
video

Cerite kedua ni pun menarik jugak,
tp aku tak letak trailer crite ni ar. ak letak OST NKTM.
special nye, OST ni dinyanyikan sendiri oleh plakon utama cerita ni
Tiz Zaqyah (feat Yassin)
Dlu memang layan Drama Nur Kasih ni,
aku terlayan pasal kat sharing ump ade update drama ni
Ape guna kalau dah download 1 siri tp x di tengok kan? haha
''Dlu pernah pikir nak dapat bini mcm NUr''
sejuk mata memandang hahaha...
lakonan je tu, x payah nak emo sangt
crite ni kalau tgok Trailer macam sedih,
memang sedih kot. Tp ade jugak babak2 cemas dll
kretapi or jip meletop, tembak-tembak dll
Paling penting, suara Tiz ni sweet lah.. hehe
umpppphhh...... ^^,''