Friday, October 22, 2010

HuJaN...Dan AiR MaTa..ChEwAhhh....;p


ape2 ntah je mamat ni (aku) crite sal ujan r.banjir r
(tau r kote tinggi sllu banjir)
orang ujan g tido, ko (aku) ujan dok sebok tulis post. ape jadah kan?
suke hati aku ar. saje je ak nk share pasal cerite di kala ujan.
pade mereka yang ati tisu, aku neshatkan korang sediekan tisu at lis sekotak sblom korang bace post ni.
amacam tade percayakah?
(pikir sejenak cmane nk mulekan crite)
oke r, crite asal usul crite ni dlu. It's happened on 1993.
(x mcm lame plak ann mamat ni punye crite!!) tp series aku x tipu!!
Tarikh:January 1993.
lokasi: umah aku.
jam: maghrib
uma ak da strt ramai org datang..
Kenape?? ak blur mase tuh, ye r baru 5 taon..
mak ngah terbaring kat katil (mak demam,mungkin)
aku wat dono je r. Tgok org datang. nnges2.. apekah?
ak oke lagi.. tp kesian r, mk x larat nk masak hari tu, mak saket,oke ak paham.
ak tye abah, mak sakit ape?
abah jawap ringkas '' mak x sehat..''
''g la urut badan mak.nnti cepat mak sembuh''
dengan segale iklas ak g dekat ngn mak, urut tgn die (ade effect ke?) tp aku iklas hey.
org paling kalot skali jiran aku r ''mak yam''..
dari ptg die da datang..die soh mk ak ngucap!
masuk maghrib die balik nk solat... die ckp kat mk aku ''aku balik dulu, nnti aku datang semule''
x lame pas2 bapak aku panggil akak ''akak, ajak adik2 smbyg..doakan mk cepat sehat''
aku ngn akak pon tros ambik air smbyg, mlot turkumat-kamit solat dalam bilik. (aku x tau ape ak bace, tp ak yakin aku IKHLAS!)
TERKEJOT BEROK R TETIBE ADE SUARE SEORANG LELAKI MERAUNG..
bapak aku!!!!
ak tros g bilik ayah.
kebetulan mak yam sampi, aku paham perasaan die, mmg npak die sedih..
''mak da x de!!!'' mase tu aku x konfrm ak aku cool ke
atau da melalak x ingt dunie..
mase tu, aku budak lagi.
ape aku tau kan.
tgok jasad mak kaku kat atas katil, erm..
mak da tido untuk selamenye..
sedihh..'
rumah da makin penoh dengan orang ramai..
pade malam tu pulak, bacaan Yaasin silih berganti...
mengelilingi jasad kaku mak.
kat 1 sudut aku npak akak Rose.
akak sulung aku, die tgh bace yasin..die sorang je mase tu.. ak dtg dekat ngn die, aku menyandar kat bahu die.(mase tu mungkin dah awal pagi)
akak peluk aku. depan jasad mak!
akak cakap x mau nnges, mak dah x de..
''ejem ( name manje aku! kntoi sudah) doakan mak masuk syurga tau!''
time tu sedih r. Bersaksikan jasad mak yang dah kaku, aku doakan semoge mak masuk syurga!
oke..pas2 padam.. (aku tertido kot ,x ingt ape)
mengejutkan!!!
esok awal pagi aku dah bgon.. ramai gile org datang.
mcm ade knduri kawen..(mcm majlis kawen akak ak bbrpe bulan sblm tu)
tp kali ni semue tetamu nnges!!
mak nk d mandi kan..
uh mase tu, ak n akak aku (sya_shela; mase tu die 6 taon) berpelukan kat hujung sudut uma..
kitorang mcm kaku,x nngis, x ketawe..kire mcm x de jiwe r time tu...
''nk tgok mak dmandikan x?'' abah tnye.
aku cakap x nak! tp abah x pakse.
(mak, ejam mintak maap pasal ejem x dapat mandikan mak, mase tu ejam x tau ape! maafkan ejam mek eah?) pas tu upacare kafan, solat ngn pengebumian..
(maaf lagi sekali mak.. ejam x dapat nk solatkan untuk mak,x dapat kebumikan mak..maafkan ejam mak..ejam x tau ape lagi mase tu!!)
hari tu baru ak sedar gile2.. ak dah x dapat jumpe mak lagi sampi bile2, mk dah tinggalkan aku
((Untuk pengetahuan semue, bab ujan blom masuk lagi..sabar ye...))

esok aTau luse nye....
hari ujan..
ak baring kat sofa..
rindu kat mak, teringat kat mak..
akak ipar aku datang kt tmpat aku..
ejem wat pe?
x buat ape... ''baring2! rindu mak!''
time tu manje r konon2..anak bongsu katekan~~
akak pon baring sebelah aku
(untuk pengetahuan:mase tu sofa muat untuk 2 org pasal aku kecik lagi)
tibe2 aku boleh tye soalan ni kat akak
''akak mak x basah ke ujan2 ni kat dalam tanah?''
''kesian kat mak kan?''
akak aku mcm speechless.
tp aku kompom tu ayat aku!!..x kurang x lebih.
akak aku peluk aku, sambil nngis.
mungkin die x sangke ak akan tye soalan mcm tu.
ak x tau ape akak jawap, tp mungkin akak jawap
''mak x basah pasal mak dah masuk dalam syurga''
aminn..semoge ape yang akak cakap tu betol..
pasal arwah mak adelah ibu kandung terbaik pernah aku jumpe.
even die smpatjage ak smpai umo 5 tahun je,tp ak dapat rase kasih sayang nye sampai skang.
doa aku, semoge roh arwah mak di cucuri rahmat.
semoge mak d tempatkan di kalangan orang2 beriman..amin..
korang semue hargailah mak kandung korang, kesian ak kecik2 da x de mak kandung..
tp Allah maha adil, die gntikan aku ngn mak tiri yang btol2 baik
boleh bg kasih sayang scukopnye kat aku...
sayang kedua-dua mak yang Allah anugerahkan untuk aku...
p/s: automatically ak da x jadi anak bongsu..hehe..ade adik2 lain yang menyusul.

15 comments:

mr. neezam said...

p/s: sambil2 tulis entry ni, kebetulan dengo lagu ''salam terakhir'' kat era.fm.. syahdu beb..!

Anonymous said...

sedih gak cite ko nih.. tabahkan ht.. =)

mr. neezam said...

haha... crite lame...
trime kaseh.. T.T

jUst skyNNiEy said...

sedih lah T_T

*AL-FATIHAH utk arwah ur mother.

mr. neezam said...

thanx skinney =)
haha.. crite lame.. refresh balik...

Anonymous said...

sedeyh la..huhu.. :'(
al-fatihah tuk arwah mak awk..
tabahkn hti ye..=)

mr. neezam said...

kantoi sudah sape anonymous ni...haha
trime kasih....amin
Al-Fatihah untuk bonda tersayang.

Anonymous said...

Al-Fatihah...tuk arwah mak zam..jgn cdey2,de hikmah smua nie...Kiter sebagai hamba Nyer Redha tiap ketentuan... Mungkin Allah bagi kiter ujian untuk tiap masalah yang kiter hadapi tapi INGAT... Itu la tanda Allah menilai... hambaNya... Adakah kiter bersyukur atau tidak dengan apa yang ada....Andai mereka telah pergi... Sedekah doa dan amal untuk Mereka..

mr. neezam said...

amin..trime kaseh anonymous.. =)

missR said...

sedihnya....teringat arwah abah aku..
rindu dia~

mr. neezam said...

Al-Fatihah yer seha :)

Perempuan Gila said...

aku harap kau gagah dalam tabah. terima kasih untuk kisah kau ini. aku doakan kebahagian arwah mak dan kau juga. jaga diri. sayang kau.

Encik Ezam said...

TQ fae, aku ok. takde hal. share pengalaman saja.

Ijann Hj Marzuki said...

(u__u,)

Doa adalah hadiah terbaik untuk orang yang telah tiada...

Encik Ezam said...

ya betu ijan. sentiasa tu.