Sunday, June 12, 2016

Encik Terbang Ke Yogyakarta.

Assalammualaikum w.b.t. Alhamdulillah hampir setahun abang tak update blog. Disini abang nak berkongsi sedikit sebanyak tentang perjalanan abang ke Yogyakarta @ Jogja baru-baru ni. Secara amnya abang boleh katakan Yogyakarta ni tersangatlah berbaloi untuk dikunjungi. Awalnya abang langsung takde rancangan untuk mengikuti trip ni yang dah lama dirancang oleh bekas rakan-rakan pejabat abang. Kalau tak silap depa dah beli tiket time 2015 dulu. Dorang ada jugak ajak tapi abang tak beri kata putus sampailah sebulan sebelom trip. Time tu abang tergatal tangan untuk mengusya harga tiket flight AirAsia. Tiba-tiba return flight ticket cuma RM195 JHB- YOG return. Terus abang grab. Dengan menanam niat lantaklah dapat cuti ke tidak, ada apa2 function ke tidak. Kalau dapat pergi OK lah, tp kalau tak dapat pergi anggaplah tiket BURN. Redho dan Pasghah. At last, cuti approved dan Immegresen PASS. Hehek. Perjalanan abang ke Jogja awal sehari berbanding rakan-rakan yang lain. Awal sehari sebab flight dari JB cuma ada pada hari rabu. Kawan-kawan yang lain semua dari KL flight hari Khamis. Awalnya kami merancang untuk pergi berempat. Namun atas sebab yang tak dapat di elakkan 1 of us tak dapat join sebab ada urusan kerja yang tak dapat nak di elakkan. Maka, kami ke sana hanya bertiga. Secara jujurnya perjalanan kami ke Kota Jogja ni adalah ZERO preparation . Kenapa abang cakap ZERO preparation>? sebab urusan penempahan hotel dilakukan semasa kami di Jogja dan urusan menempah transport dan supir dilakukan setibanya abang di Jogja. Sangat power abang rasakan.Okay lama pulak bebel. Pada hari pertama >> Setibanya abang di Adisucipto Airport, abang terus menuju ke bilik hotel yang abang dah buat seminggu awal. Hotel untuk malam ni abang memang tempah awal2 memandangkan abang travel solo untuk hari ni. Keluar je dari balai ketibaan abang terus menapak sejauh lebih kurang 2~3 Km menuju ke hotel. Malam ni abang pilih De'Salvatore Hotel and Art. Bayaran untuk 1 malam menginap di sini adalah RP300000.
Untuk hari pertama, abang memang lepak je dekat hotel sebab takda apa sangat nak buat sorang-sorang. Dipendekkan cerita, pada hari kedua, abang bangun awal memandangkan masih belum ada itinerary yang abang buat. Nak redah, redah jugak tapi kalau langsung takde preparation memang payah. nak travel ni kena la nampak bijak sangat dan tak bergantung 100% pada supir kan. Dalam pukul 10.30 pagi abang checkout hotel dan mintak driver hotel untuk hantar abang ke airport. Diajangka kawan-kawan abang akan landed pukul 11.30 pagi. Supir dah siap-siap tunggu abang dekat airport. Dipendekkan cerita, member-member keluar dari balai ketibaan dalam pukul 11.45 pagi. Dan kami ready untuk memulakan pengembaraan ke Kota Yogyakarta. Jyeah. Untuk hari kedua ni, kami memilih untuk ke Candi Parabanan sebagai destinasi pertama. Kami memilih candi Parabanan sebab Candi ni terletak jauh dari destinasi yang lain. So kami pilih candi ni dulu. Supir ada suggest kalau pandai, kita boleh dapat entrance fee harga local. Bayangkan beza harga local visitor RP30000 tapi untuk orang luar harga mencanak jadi RP225000!! Awal-awal lagi dah kantoi sebab abang salah masuk entrance door. Abang masuk entrance international visitor lepas tu acah2 cakap indon.. haha!
Untuk hari ni, kami langsung tak booking tempat penginapan. Selesai jek melawat candi Parabanan, abang terus gerak ke Kota Yogyakarta untuk booking hostel kat sana. Pilihan utama backpacker dari malaysia semestinya EDU HOSTEL. Harga satu malam hanya RP80000 sahaja seorang. Dalam bilik ada 6 katil. Sangat berbaloi menginap di sini memandangkan jadual yang padat dan setakat nak tidur 4-5 jam sehari. Banyak aktiviti melibatkan sunrise dan sunset, maka aktiviti dalam hostel pon memang takde lah. Ok sila rujuk gambar sekitar hostel.
Hostel ni sangat bagus. Mesra pelanggan. Ada ruangan lepak. time ni la kami dok plan atau menambah baik itinerary. Fully recomended la kata orang putih. Lepas check in kami terus ke Malioboro street. Jalan-jalan bandar jek. Sebab harini masa tak berapa nak panjang, jadi cuma bole pergi 1 tempat jek. Settle jek terus menuju ke hostel untuk re-charge energy. BTW hostel ni ada sediakan sarapan pagi ala-ala hostel. Ada yang cedokkan lauk etc etc. Btw view dari roof top cantik banget. Hari ke -3 >> Pada awalnaya kami bercadang nak ke Gunung Merapi pada pagi ni tapi terpaksa cancel last minit sebab cuaca yang tak mengizinkan untuk melihat sunrise. Jadi, aktiviti hari ni lebih kepada aktiviti basah. main air jek. Pergi tempat-tempat yang basah. huhu. Settle sarapan pagi, supir pun dah tunggu kat bawah. so kami gerak ke Gunung Kindul. Perjalanan lebih kurang sejam atau sejam setengah nak naik gunung kindul ni. BTW entrance fee cuma RP10000 seorang, untuk aktiviti kt gua pidul ni total ada 6 aktiviti tp kami cuma ambil 1 aktiviti sebab nak simpan tenaga. Abang tak berapa ingat sangat nama aktiviti tu, tapi setakat naik pelampung dan menyusuri sungai dalam gua batu kapur. Nice jugak la. Takda gambar sebab takut phone masuk air. Lepas lebih kurang 2 jam di sini, kami terus bergerak ke Pantai timang. Boleh tahan jauh perjalanan ke sini. 2 ke 3 jam jugak la. sempat lagi abang tertidur time ni. Bole la usya gambar kat bawah ni...
ok settle part 1. Nanti abang sambung. Perut tertiba berkeroncong la plak. Puasa katakawwww.

Saturday, February 6, 2016

Encik Terbang ke Jepun ( Visit Japan)

Assalammualaikum. Alhamdulillah masih berkesempatan untuk abang muncul dalam blog ni lagi . Haha . Lama gila rasanya tak login blog ni. Sejak laptop abang rosak agaknya. Memang tak gemar langsung lah abang nak update blog guna mobile phone. . Entry kali ni sedikit perkongsian untuk penjelajahan Jepun baru-baru ni. Takde lah jelajah sangat, sambil2 abang menyelesaikan urusan kerja di Kyoto, adalah beberapa tempat yang abang sempat lawati. Bermula dengan penerbangan pergi menaiki perkhidmatan Singapore Airlines pada 18 Ogos 2015, jam 1.35pagi. Haah, tiket agak mahal sebab all included. Lantak lah, company yang bayar. huhu. Perjalanan berjalan dengan lancar dimana penerbangan selama hampir 7 jam tersebut di habiskan dengan aktiviti tidur lebih kurang 5 jam lah. 1 jam berbual dengan dengan Zaidi. Member kerja abang dan lagi 1 jam makan sambil layan movie. Kalau nak di ikutkan boleh je abang nak tidur sampai 7 jam tp pramugari tu dok kejut suruh sarapan pagi. Awal2 abang nak kasitau sebab utama lawatan ke Jepun ni adalah semata-mata atas urusan kerja. Jadi, untuk kaki travel yang tengah plan untuk membuat percutian bajet atau inginkan itinerary dari abang, Sini bukan tempat yang paling sesuai untuk di rujuk. haha. Tapi kalau sekadar rujukan untuk melihat permandangan dan gaya hidup masyarakat Jepun, bolehlah kiranya cuci mata anda di sini. mcm tuhhhh~ . Sampai di Kansai Int. Airport (KIX) dalam pukul 9 pagi. Sampai je sana, abang terus beli pocket wifi dekat airport. Pakai Kredit kad boss. Untuk 20 hari, harganya lebih kurang 18000yen. wow. Kalau convert MYR dgn currency 3.6 dalam MYR500 mcm tu la. Ingat2 lupa. Orang kaunter tu cakap, untuk pocket wifi ni ada limit. 500mb / 3 days! Kau rasa? Untuk 3 orang pakai. Lepas 3 hari dia cakap baru dia masukkan lagi 500mb for the next 3 days uses. Gitu katanya. Tapi sebenarnya sampai jek kat hotel, NAH! WIFI LAGI LAJU! Menyesal pulak rasa! . Dari Kansai ke Kyoto takde la permandangan menarik sebab kiri kanan bangunan-bangunan. Tapi Sepanjang perjalanan naik train dari Kyoto ke Osadano, Mata ni seakan terpukau melihat keindahan alam semulajadi di Jepun secara amnya. Boleh la usya-usya gambar di bawah. Ringkasnya, jepun ni kaya dengan aktiviti pertanian. Pertanian yang tersusun. Cantik boh. Dari Kyoto ke Osadano ni abang mmg tak boleh tidur. Rasa menyesal sangat kalau tidur time lalu kawasan-kawasan ni. Dan akhirnya sampai di osadano, masa untuk mula bekerja. Selama 2 minggu abang di sini, abang menginap di Royal-Hill Hotel and Spa. Sorang satu bilik. Heaven!!! . Hujung minggu abang dapat la jalan area Kyoto city. Banyak tempat-tempat menarik tp tak semua dapat cover dalam masa sehari. Perjalanan ke hulur ke hilir abang beli Kyoto city bus 1 day pass. Dapat la cover Kiyo-Mizu dera. Temple terkenal dekat sini. View sangat la menarik dan cantik. Tp kalau datang musiM luruh lagi cantik kot. Daun semua jadi warna merah kuning biru semua ada. haha. . ok dah lama tak taip panjang. dah penat dah. Tengok la gambar yang ada.
Dont worry, abang updatew gambar balik nanti...

Tuesday, July 1, 2014

Ramadhan

Assalammualaikum. Alhamdulillah dah masuk ramadhan ke empat harini, syukur. Dalam kita mengejar dan mempertingkatkan amalan pada bulan mulia ni, kadang kadang terfikir juga adakah ini ramadhan terakhir kita atau adakah kita boleh guarantee ramadhan kali ni boleh jadi yg lebih baik dari sebelum2nya. Wallahualam. Tiba2 gua terpikir, dalam kita berusaha dan cuba mendekatkan diri pada Allah, kadang2 kita terlupa untuk jaga hubungan baik sesama manusia. Gua nak tanya la, mustahil bukan kalau kita tak pernah bermasam muka atau bertelingkah sesama manusia? Lagi parah kalau tak bertegur dah berbulan malah bertahun. Tak kisah la berselisih paham atas sebab apa. Kadang sebab budi bicara, kadang tindakan atau sebagainya. Gua pun tak terkecuali, kadang kita rasa marah, kadang rasa ego tu pada tahap tinggi yang entah bila nak turun. Berdosa, itu gua tahu. Bukan lah tak pernah terlintas di hati nak ungkap perkataan maaf, tapi setakat di situ saja la. Ungkapan maaf dari hati. Tak terluah dekat mulut.Tinggi betul kuasa ego ni. Entri kali ni memang sebab nak luah perasaan je sebenarnya. Ekeke. Tp lebih kepada muhasabah diri. Yelettew. Tp secara jujurnya, gus bukan jenis marah org dlm jangka masa lama. Tp untuk memperbaiki hubungan tu gua fail sikit. Lagi2 kalau lawan kita tu kemain kerek. Tp dalam menghadapi bulan penuh mulia ini, gua akan berusaha lah, memperbaiki hubungan sesama manusia yg pernah gua calari walaupon gua tahu, kadang2 semua tu bukan silap gua. Jahaha. Takpe lah, muhasabah diri, perbaiki kehidupan dan belajar untuk jadi yang terbaik pada masa mendatang. In shaa Allah. Salam ramadhan al mubarak semua. Salam.

Tuesday, January 22, 2013

Farewell Mates!

Assalammualaikum.
tadi time bangun tidur,
terus fikir "ok, today is my last day here" After for almost 4 years I've been a part of orang pahang, Lagu perpisahan di sana sini, ucapan maaf itu dan ini,
macamanapun, aku semat dalam hati,
For me, dalam kita menggapai bintang, kejayaan itu sememangnya suatu kejayaan yang paling besar. Dalam masa sama, perjalanan menuju kejayaan itulah yang paling berharga.
For almost 4 years we're together, Ini merupakan titik perpisahan, Jodoh, Rezeki, Ajal dan maut semuanya datang dari yang Maha Esa, Yes, I have to admit that every "pertemuan", will surely ended with perpisahan, Untuk fasa kali ini, tiba masanya berpisah dengan rakan-rakan degree.
1 hostel, 1 rumah, 1 bilik, 1 katil, 1 selimut dan 1 bantal pun pernah, Cerita kita takkan pernah habis, dari topik merah, hijau, kuning, biru dan banyak lagi, (Iu know what i mean) hahaha. Ini sememangnya berharga sangat berharga
Fasa mendatang, kita akan tempuh hidup yang lebih mencabar Good Luck member-member Ampun maaf, segala kesilapan, Halal makan minum, semoga berbahagia selalu
macamana pun aku pernah benci, marah, atau annoying dengan hangpa, sedar lah bahawasanya hangpa pernah muncul dalam fasa-fasa hidup gua. Ang semua ni beruntung, ya, sangat beruntung :')
*gua tak nangis, mata masuk habuk*
Assalammualaikum :)

Monday, January 21, 2013

Bye Bye Pahang

Assalammualaikum.
Ini akan jadi antara entry paling ringkas saya dalam dunia. Ini entri sedih sebenarnya, tapi harap2 anda2 semua tak tergelak bila membacanya.
Konon -konon nak cerita sedih pasal dah nak habis study sebenarnya. tapi ni bukan acah-acah, ini bebetul. Ambik mood sekejap.
Kisah sedih bermula *pasang lagu pelangi senja* hahahaha.
Its almost 3 and half years jugak mengabdikan diri kat pahang. ayat mengabdikan tu celaka jugak kedengaran. Pengabdian yang suka rela sebenarnya. Duduk pahang ni banyak kenangannya selain harmoni dan indah permai lagi makmur. *bukan @jiranpermai (rujuk tuider*). sekadar nak menyimpulkan beberapa point penting rumusan sepanjang 3 tahun sengah bergelar MAHASISWA universiti mlayasia pahang.
1. Ini merupakan tempat belajar yang paling jauh. Mula2 dapat terima kat Pahang rasa macam tak percaya. Bukan apa, bila kita orang Johor, memang terpikir Pahang tu sangat jauh. jadi, keputusan untuk menjadi sebahagian penduduk pahang selama 4 tahun bukan lah sesuatu yang mudah. Sampai satu masa, aku tak boleh tidur malam memikirkan pengorbanan ini. Namun akuterima tawaran ini, ya, dengan hati yang rela
2. Make friends - UMP lah tempat aku kembangkan otak yang sedia kecut ni untuk terima segala benda berkaitan pandangan, cara hidup, bahasa, dialek, budaya, ideologi, sikap,makanan,selera dan sebagainya. UMP yang menghubungkan aku dengan rakan-rakan dari pahang, terengganu, sabah, sarawak, kedah, melaka, KL, selangor, perak, n9. Dan faktanya, di kelas kami tiada pelajar yang berasal dari Penang, Perlis dan labuan. Ini sangat precious!
3. Hidup berdikari - sangat berdikari. basuh baju sendiri, cari makan sendiri, belajar sendiri, bangun tidur sendiri dan semuanya sendiri. jauh dari family. Berbekalkan pengalaman masa duduk asrama dulu. Takde hal lah.
4. Accident Motor- Ni first time dalam hidup eksiden. kena jahit 15 dekat siku belah kiri. kaki bengkak sampai lumpuh beberapa hari. Yes, pengalaman yang paling-paling-paling tak akan dilupakan dalam hidup. Kalau satu hari nanti, aku acah-acah lupa kat kawan2, guna point parut dekat siku kiri ini untuk menyedarkan aku dari lamunan panjang. okey? Kisah eksiden ini pun ada aku muatkan dalam entri blog. cari sendiri. lols
5. Lecturer, Assignment, Quiz,Test- Ini hanya term2 yang digunakan di institusi pengajian tinggi. time sekolah memang takde istilah ni. Kadang2 teringin pasal bunyi macam gempak.Pada aku, ni masanya kita berdepan dengan para maknusia berintelektual. Ahli akademik yang sememangnya serba berpengalaman dan serba tahu akan bidang masing2. Assignment, padahal mcm kerja rumah je konsep dia. Quiz, aku ingtkan mcm pop kuiz, rupanya latihan jek, Test macam biaselah exam penting juga selepas ranking final exam.
6. pahang- sebuah negeri paling besar kat semenanjung. semua tahu kan?. aku nak kasitahu sikit je yang aku tak habis explore lagi negeri ni. Janda baik ke, bukit ape ke aku memang tak pernah sampai lagi. okbai.
7.stress memang tak boleh lari. Lagi2 jenis manusia macam gua. buat kerja last minutes dengan harapan dapat full mark. projek bersepah pun still layan twitter/ fb. kadang2 fikir rosak jugak masa depan gua ni, tapi fikir2 balik budak2 lain pun buat benda yang sama. its normal kau budak kimia, komputer,awam, mekanikal, sains industri, elektrik dan sebagainya..jadi ianya normal, SILA SEMATKAN DALAM HATI! lol.
8. proses mengenali diri sendiri juga sebenarnya. Kita akan lebih bertanggungjawap dgn tugas yang diamanah, kita berusaha untuk capai sesuatu, kita akan berusaha tunjuk yang terbaik pd orang lain, persediaan diri untuk tempoh fasa2 yang akan datang. semuanya BELAJAR. Dan kalau kat sini korang belajar main CS, dota, PEES, itu belajar juga, tapi tak perlu dinyatakan disini, hahaha.
9. Takde yang lebih penting bila kita duduk jauh dengan family. paling penting kawan dengan matlamat as a undergraduate. Kalau kau tak belajar, kau keluar lepak2 dengan member2. Itu je kalau pusing2. kalau kau keluar dgn kawan2, pastinya kau tak kan belajar. seiring dan sekata gitu konsep dia. Jadi pada aku, belajar untuk masa depan yang cemerlang dan make friends untuk terus gemilang dan terbilang. Merepek je sebenarnya ni. LANTAK!
10. Jenuh nak cukupkan 10 points. ok lah last point, aku doakan yang terbaik buat rakan2 UMP. Honestly, aku sedih akan tinggalkan korang. 3tahun sengah wei!! nanti masing2 bawa diri, cari hala tuju hidup sendiri, kerjaya sendiri, kaya sendiri dan sebagainya. Doa yang baik2 mengiringi hangpa semua. Jadi pekerja yang baik, sentiasa belajar, tingkatkan taraf hidup, kejarlah gelaran dato', tan sri, kalau perempuan yang nak usya anak raja, datin sri dan sebagainya. good luck. doa yang baik2 untuk hangpa semua. Gua nak kemas2 barang nak balik selatan tanah air. ada masa, ada rezeki dekat mana2 berjumpalah lagi hendaknya. salam mesra, salam 1 malaysia. zzzzzz
ok ini saja entry saya buat kali ini. semoga terhibur. *RUJUK AYAT PERTAMA SAYA DALAM ENTRI INI* YA, entri pendek saya XD....

Saturday, January 5, 2013

Tentang Kita Semua ITMers!

Assalammualaikum.
Hi readers, Lama dah rasanya gua tak conteng apa-apa dekat blog ni. Namun pada awal pagi yang berbahagia ini, izinkan gua menulis seratus dua ratus kata. Entry ni panjang. Entry ni serba sikit review tentang secebis kisah suka-duka-manis-pahit-payau- mahupun kelat selama mana gua menghabiskan beberapa tahun hidup di tanah UMP.
Alhamdulillah setelah 3 tahun setengah berhempas pulas, ulang-alik, terkehel otak menghafal untuk quiz, exam, final, assignment, projek dan paling penting PSM. Pada masa yang sama gua dah berjaya habiskan kesemua 112 kredit hour dengan jayanya. Alhamdulillah. Syukur.
Kehidupan sebagai mahasiswa sebenarnya mengenai liku-liku hidup dimana kita mula belajar banyak benda seperti mengenal ragam manusia, berkongsi adat, bertukar-tukar ideologi, berkongsi ilmu bermanfaat, melagho, menggosip, berbincang mengenai awek mahupun pasangan hidup dan sebagainya. Ye lah, zaman awal remaja katanya. It such a beautiful stage of life. gitu lah! Ok, macam dah nak masuk babak sedih T__T
Ok dah nak start mengingat balik sejarah masa mula-mula menjejakkan kaki di UMP. Alhamdulillah pada 13 September 2009 bermulanya cabaran gua sebagai seorang mahasiswa sarjana muda. Mulanya gua tak pasti dengan tindakan yang gua buat. Gua kena korbankan 4 tahun gua di tempat orang. Sebenarnya bila mula-mula gua terima tawaran ni, hati jadi berbelah bahagi. Sangat banyak benda yang gua fikirkan. Sampaikan satu masa gua kena ambik satu masa yang sesuai untuk bagitau mak abah pasal tawaran ni. Entah kenapa, hati rasa berbelah bahagi. 4 tahun wooo. At last gua decide untuk terima tawaran ni. Gua jadikan titik permulaan untuk gua bina kerjaya dan jalan hidup gua, Alhamdulillah.
Alhamdulillah hampir 4 tahun mengabdikan diri pada buku-buku, dan segala macam ilmu yang bermanfaat, tanggal 3 Januari 2013, gua dengan jaya nya telah tamat menjawap paper terakhir gua as a mahasiswa. Siapa tak bangga? betul tak. Bila fikir2 balik, gua bukan dilahirkan dalam kalangan manusia2 cendekiawan. Kalau dilihat balik pada latar belakang pelajaran gua, gua bukan dalam golongan manusia yang straight A dalam apa jua peperiksaan. Mungkin atas izin Allah, Dia tunjukkan jalan dan peluang untuk gua sampai ke tahap ini. Alhamdulillah.
Cakap pasal rakan-rakan UMP, 4 tahun beb kita sama-sama berkongsi hidup.Err.. maksud gua, kita share ilmu pengetahuan, persekitaran, pengalaman, dan banyak lagi. Kita tinggalkan keluarga dan orang tersayang demi cita-cita kita. it's awesome beb! Tak semua orang kuat macam kita untuk hadapi semua ni. So, dengan ini, gua doakan korang semua berjaya di masa2 mendatang.
Macam biasa, bila ada depan mata kadang-kadang kita terlepas pandang dan bila dah tak da depan mata baru sibuk nak mengenang. Ini normal. Dah hujung-hujung kehidupan sbg pelajar ni, satu per satu memori kadang-kadang muncul kat benak fikiran. Even sepahit mana suatu benda tu, kalau kita kenang, tak mustahil semua akan menjadi manis. Yang paling penting kita timba pengalaman dari perkara-perkara macam tu. Ye tak?
Ok memang syahdu, dikesempatan ini, gua dengan serendah-rendah hati, pada sesiapa sahaja classmates gua yang terjenguk blog ni ( sebab apa gua cakap terjenguk? sebab takkan sesekali gua link kan blog gua kat fb. haha. maluu) gua ingin menyusun 10 jari diatas segala khilaf dan salah yang telah gua lakukan. Terkutuk tu memang banyak, cakap belakang apatah lagi. Tapi ikhlasnya tak tersimpan kat dalam hati. Mohon engkau orang semua boleh memaafkan gua yang serba tidak sempurna ini. Wish u all the best. Kerja rajin-rajin, kalau yang nak sambung master, gua salute!!! pada yang nak kahwin, mohon share hari berbahagia korang tu. Kenangan indah tidak mungkin di lupakan.
Assalammualaikum :) Beberapa gambar kenangan. secebis je ni yang ada dalam hard disk gua :) dikesempatan ni reader yang lain bolehlah kaji sikit saiz gua dulu dan sekarang. beza sangat doh! Last but not least "MAJU GEMILANG! HIDUP UMP! LOLZ