Wednesday, October 19, 2011

Muka Buku VS Burung Biru



Assalammualaikum w.b.t dan salam sejahtera.
Ape khabar agaknye readers yang dah lame tunggu entry2 terbaru dari encik ezam erk? *ayat koya bloger femes* haha.. harap-harap semua orang berade dalam keadaan sihat-sihat belaka. 1st of all, nak ucap banyak2 mintak mahap pade blog ni pasal dah lame tak hupdate. Bizi sikit sekarang ni. Tambahan plak, tak de idea nak menulis ape. Kalau buat entry yang tak menarik, tak bermanfaat jugak kan.. tak gitu?

Berbalik pada tajuk entry kali ni ''kenapa kita perlu beralih ke Twitter?''. Eh, ni bukan mendidik readers yang takde twitter untuk ''curang'' dgn Facebook, tapi nak share benda baru yang lebih ohsem *awesome* daripada FB.. hehe.. Tapi diharapkan kalau dah addict kat Twitter, janganlah anda-anda semua ni tros deactived FB account ye.. Memasing ade kelebihan dan kekurangan tersendiri .. #err , *notte* masing2 tu merujuk pade Twitter dan Facebook lah eh..

Cakap pasal Twitter ni, ade beberapa terms yang korang kene paham. Sebenarnye komuniti Twitter ni tergolong dalam masyarakat yg dinamakan #Twitterjaya. Korang punye username di kenali sbg tweet handle, korang adelah tweep, dan gambar korang tu dikenali sebagai avatar. clear? Mostly komuniti ni adalah daripada mereka-mereka yang tak kenal antara satu sama lain. Ade tu tak pernah jumpe, tapi tweet kemain mcm dah kenal 10 Tahun. serius! bertapa rapatnye mereka.

Berbicara terus pada tajuk yang akan dikupas iaitu ''ape ohsemnye Twitter ni? ''

1st - kebanyakan dan biasenye tweeps terdiri daripada blogger. Tapi bukanlah nak cakap org yang tak de blog ni haram untuk bertwitter, tapi dalam konteks nak mempromosikan blog, Twitter adelah salah satu medium terbaik dimana korang boleh tweet pasal entry and link blog korang tu. Kebiasaannya followers akan klik link tersebut untuk membaca penulisan korang atau dalam erti kata lain, untuk mengenali korang dengan lebih dekat. Macam yang kite tau, Twitter ni mempunyai ruang yang sangt terhad dimana 1 tweet hanya dihadkan kepada 140 aksara sahaja *aksara eh?*, kire mcm huruf ar. *Nak buat term mantap sikit pon confuse =..='' , so kalau followers kite nak kenal kite dgn lebih rapat biase dorang akan bace blog kite untuk kenal dengan diri kite dgn lebih rapat. Korang pernah dengar tak bahawasanya penulisan seseorang tu melambangkan peribadi mereka.. kalau ohsem penulisan, memang ko akan dibayangkan sebagai manusia paling ohsem idaman gadis2 dan brader2 kat luar sane. ok stop mengarut. Dan kalau korang jenis yang nak dapatkan side income ke, contoh mcm promosi iklan melalui churp-churp. Korang share je kat Twitter, dapat unic klik, masuk lah duet tu dalam akaun korang. mudah kan? ;p

2nd - Aku berani cakap yang kebanyakan kawan-kawan kite di Twitter terdiri daripada orang yang kite tak pernah kenal and tak pernah jumpe pon. Contoh macam aku, takat ni follower tak de ramai sangat tp lebih 85% followers adelah terdiri daripada orang asing. Berbeza macam di Facebook, 89% mungkin dpd org keliling kite, family, jiran, adik angkat, sepupu, classmates dan sebagainya. Point nye disini, otak kite sendirinya akan menjadi neutral tiap kali difollow atau memolow seseorang. neutral yang cuba aku maksudkan ialah bile kita baru connect dgn seseorang, kita tak kan tahu background, perangai , kelebihan atau keburukan tweep tu. so kite give 100% pada awal perkenalan tanpa rasa prejudis. So maknanye di sini kite akan lebih mengenali seseorang bermula dengan 0... berbeza ngn FB yang kebanyakannye mereka-mereka yang korang kenal, korang mesti dah tau sikap2 setiap satu antara mereka.So sometimes kawan2 korang terdiri dpd mulut2 longkang, ex- bf/gf , musuh dan sebagainye. Point yang paling penting, nak mengumpat, mengutuk pon susah kan? *full stop* keh3...

3rd- kalau nak tau aku ni seringkali kene bahan ngn housemates pasal ngadap twitter tanpa henti. Tapi disebalik layanan 24/7 ni, tak setiap detik kita habiskan dengan membabi buta bersosial. Banyak manfaat lain yang kita boleh dapat. Contohnya macam saluran informasi yang lebih cepat, telus dan tepat (mungkin) berbanding dgn FB. *mak aih aku ni madang condemn fesbuk!* haha.. tp serius talk banyak info yang kite boleh dapat dari seluruh dunia. Berani cakap yang majoriti masyarakat Twitterjaya ni berfikiran terbuka, friendly, dan kadangkala tahap ilmu tu lebih sikit. DAN DAN jarang sekali aku jumpe tweet pasal gaduh dengan pakwe, maki hamun dan sebagainye.. kalau ade, ko unfollow je .. mudah kan? ;p

selain tu, selain korang boleh luahkan perasaan tanpa di detect oleh mereka2 yang takde twitter, korang boleh berhibur, tambahan plak kalau ade #hashtag yang cambest. Hashtag? tak tau hashtag eh? lebih kurang macam topik hangat yang tgh dibincangkan oleh masyarakat Twitterjaya. Kadang2 kalau hashtag yang kelakar, korang boleh gelak2 riang sensorang depan lappy mahupon BB tu. Cm orang gile. errr, susah nk explain pasal hashtag ni, kalau korang paham, tentunya ia adalah sangt ohsem di alam semestar! *tamat*

Masyarakat Twitterjaya ni sangat lah mesra alam dan bersatu padu. Biasa nye kalau dorang nak jumpe antara satu sama lain, mereka akan buat tweetup dimana biasenye dorang melepak di mamak2 untuk lebih mengenali diri memasing. Tu tweetup kecik, kalau yang besar sikit biase nye ade buat twtupRaya baru2 ni. Tp yg lebih menarik lagi, Oktober ni telah dirancang satu festival untuk mengumpulkan tweeps dari seluruh malaysia dan menjadikan nya twtup terbesar di Dunia dgn lebih 1500 check in di sana! yaaaa... bunyi tersangatlah awesome kan? semua orang dijemput hadir :) tp aku tak dapat nak attend atas kekangan waktu dan jarak. Tapi still support!

Dalam masyarakat Twitter pon ade artis atau dikenali sebagai #retis. Para Tweeps di Twitterjaya je lah yang akan kenal retis2 nih. #retis ni kira mcm tweeps yang sangt senior dan awesome dalam tweet mereka. senang cakap menghibur dan memriahkan timeline! Kadang2 tak semua otai2 FB boleh jadi #retis twitter dan tak semue #retis twitter boleh jadi hott di FB... camtu lah!

Agak panjang dah aku punye entry pasal Fb vs Twitter ni. Rasenye cukup dululah sampai sini untuk waktu ni. Ape yang aku cuba nak tegas kan kat sini, masing-masing ade kelebihan dan kekurangan memasing. Ringkasnye Fb untuk bersosial dgn kawan2 sekeliling dan Twitter untuk mencari rakan baru serta berkongsi sebarang pendapat.

Dan sebelum aku terlupa, kalau ade rakan2 yang jenis update status Fb setiap 5 minit, korang boleh lah suggestkan mereka untuk mendaftar satu akaun twitter sebab lagi banyak korang tweet, lebih otai korang di twitter dan pastikan ar yang tweet tersebut tak menjengkelkan dan menbuat followers korang lari sambil muntah hijau! ;p watlek watpis je lah kalau nak twit tu :D

sebagai langkah promosi, bolehlah korang add aku di Twitter : En_Ezam ;p






6 comments:

achik ezam said...

saya baru lagi dgn twitter....sehari saya twitt pon 2-3 aje.


ikhlas,
twitter noob.



hahahhahhhahahahahahaha

mr. neezam said...

alahai sedihnye. . bukan #tahitwitter? twitter dimana saja x kire asia mahupon eropah.. whahaha

mykhalis said...

prnh blja gna twiter..tapi tak reti gile..

maafla lama tak ziarah.. wahaha..

mr. neezam said...

khAlis: biase r tu.. awal2 nampak bosan, kalau dah faham x berenti :D blAJa sLOw2

is_isaac said...

twitter mmg lagi best! mostly kwn2 kat twitter mmg langsung tak kenal..
tp twitter lgi best dr fb! hoho

Encik Ezam said...

betul lah tu, aku pn rase mcm tu. Kalau nak tukar2 pandangan, pendapat atau ape2 je, aku rase twitter medium terbaik :) thanks for d feedback