Sunday, November 14, 2010

perhatian,waspada,peringatan,bahaya,amaran, penting,,,

Assalammualaikum,
''Jenayah Memabawa Padah''
ni antara ayat2 nk gerun kan penjenayah2 di luar sane r.
x kesah r pnjenayah tahap bunuh 1000 orang sehari, atau penjenayah tegar yang curik gula2 kat kedai Pak Mat...
tp ako konferm dorang hati kental, mane takut ngn zakiah anas or mazidul akmal sidek tu... ;p
Ok entry kali bukan nk melawak..
lebih kepada tanggungjawap sosial kepade masyarakat..hahah..
sekarang ni kalau log in fb atau blog2 mcm2 benda yang melibatkan Jenayah,
x kesah r ape jenis jenayah. Here, aku nk cakap BEWARE atas segale situasi yang x brape nk selamat kat luar sane, dalam rumah pon belom tentu selamat.. skang ni ramai PENCURI dan PROMPAK... tapi pencuri hati x termasuk lah!
Antara artikel2 yang ak penah bace:

Subject: BEWARE - Police warning when driving.!!


Worth Passing On!

This is happening now! Sad, especially if you are inclined to 'help' people...

While driving on a rural end of the roadway on Thursday morning, I saw an infant car seat on the side of the road with a blanket draped over it. For whatever reason, I did not stop, even though I had all kinds of thoughts running through my head. But when I got to my destination, I called the Police and they were going to check it out. But, this is what the Police advised even before they went out there to check....

"There are several things to be aware of ... gangs and thieves are now plotting different ways to get a person (mostly women)to stop their vehicle and get out of the car.

"There is a gang initiation reported by the local Police where gangs are placing a car seat by the road...with a fake baby init...waiting for a woman, of course, to stop and check on the abandoned baby.

"Note that the location of this car seat is usually beside a wooded or grassy (field) area and the person -- woman -- will be dragged into the woods, beaten and raped, and usually left for dead. If it's a man, they're usually beaten and robbed and maybe left for dead, too.

DO NOT STOP FOR ANY REASON!!!
DIAL 999 AND REPORT WHAT YOU SAW, BUT DON'T EVEN SLOW DOWN.

"IF YOU ARE DRIVING AT NIGHT AND EGGS ARE THROWN AT YOUR WINDSCREEN, DO NOT STOP TO CHECK THE CAR, DO NOT OPERATE THE WIPER AND DO NOT SPRAY ANY WATER BECAUSE EGGS MIXEDWITH WATER BECOME MILKY AND BLOCK YOUR VISION UP TO 92.5%, AND YOU ARE THEN FORCED TO STOP BESIDE THE ROAD AND BECOME A VICTIM OF THESE CRIMINALS.

THIS IS A NEW TECHNIQUE USED BY GANGS, SO PLEASE INFORM YOUR FRIENDS AND RELATIVES.

THESE ARE DESPERATE TIMES AND THESE ARE UNSAVOURY INDIVIDUALS WHO WILL TAKE DESPERATE MEASURES TO GET WHAT THEY WANT."


Please talk to your loved ones about this. This is a new tactic used. Please be safe.

Get started NOW -- SEND THIS MESSAGE TO ALL YOUR FRIENDS AND LOVED ONES TO BE CAREFUL AND AWARE OF EVERYTHING AROUND THEM SO AS NOT TO BECOME A VICTIM.


haa, ni yang aku katekan tanggungjawap sosial aku untuk remind korang2 kat luar sane... hati2 ngn perkekitaran anda.
Aku x nafikan r mmg rakyat Malaysia ni baik2 budi semue nye.
pantang npak orang susah, konferm nk tolong...
buktinye, lau tgok kat bandar2 besar PENGEMIS2 boleh dapat income dekat 300 sehari.. wow...
elak pengemis pakai BMW or paling bangsat pon HONDA CIVIC (pheww.. konferm ramai nk kawin ngn pengemis) =)atau jadikan aktiviti pengemis sebagai kerjaya tetap n sepenoh mase ;p
ok back to topik asal....

Aku summarize kan ar artikel tu,
- skang ni kes2 jenayah makin menjadi2
so antare taktik yang merka wat ialah konon2 kes buang bayi tepi jalan.
-dorang letak krusi bayi (krusi yang biase orang letak dalam kreta tu) kat tepi jalan + letak anak patung ke hape ke kan...biase kat tmpt sunyi/hutan dll...
- jadi disini anda diperingatkan jangan la brenti.. better troskan pjalanan n report kat balai polis. biar polis je wat siasatan. don't worry, polis x kan cas duet minyak nk wat investigate tu!!

hal ini kerana (ayat BM da kelua).. ye r dalam sebok2 korang investigate kerusi tu @keluar dari kenderaan, tu la mase yang perompak2 gunakan. kalau mangsa Perempuan, x mustahil kne rogol and bunuh.. nauzubillah!! kalau lelaki bungkin bunuh.. bab rogol ak x konferm ;p.. btw, ak serius mase menulis entry ni...

- INGT!!! anything happen,x yah korang nk siasat sendiri especially time sorang2.. lau reramai pon, better x pyh jugak!! bhye.. lau korang ade 10 org vs pnjenayah+pistol... x mustahil korang 10 org tu boleh INALILLAH!

cara kedua plak... korang jgn terkejut kalau dengan segala slumber je telor dibaling ke cermin kreta korang semue...
-tindakan yang perlu diambil:
(erm dah mcm nk bg resepi plak)...
kalu korang dapati tetibe telor melayang kat cermin kreta tu, jangan panik...
PERHATIAN!!!!
-jgn korang kelua dari kenderaan untuk wat analisis.. don't worry... x de burung yang bersalin mase tgh terbang~~;p
-jgn idopkan WIPER... pasal kite tau sifat telo yang melekit tu... bile korang idopkan wiper.. keadaan cermin akan jadi lebih terok n memaksa korang untuk brenti n kelua dari kreta!! better teruskan pejalanan n singgah balai polis berhampiran! wat report n baru bole bersihkan!
-jangan jugak korang spray widescreen @ cermin yang terkena telur tu.. same gk.. keadaan cermin akan menjadi lebih terok and memaksa anda untuk berhenti...

ak harap entry ni skurang2 nye dapat mmbantu anda2 yang singgah di blog cikai ni. Sekadar peringatan. Dan ini satu info yang perlu d sampaiakn kepade insan2 yang kite sayangi. Nyawa adelah segalanya..ingt tu!

2 comments:

Sab Buenoo said...

nice post. kalah aku. dan rajin menaip.haha

mr. neezam said...

haha. mix r.. x fully typing.
ade yg kopi paste.
ingt-mengingati sesama manusia =)