Sunday, March 20, 2011

Beza Sekolah dan Kolej

tetibe rase nak update new entry pasal perbezaan antara zaman sekolah dan zaman kat Universiti sekarang ni. Seriously, memang banyak perbezaannya. Kite rungkai satu persatu.

Bermula dengan bangun pagi, Isnin sampai hari Jumaat, kite memang wajib bangun pukul 6. Pasal nak ke sekolah pukul 7 pagi. Dalam otak memang dah set, kalau lambat datang sekolah, confirm bontot berbilai kene rotan dengan cikgu disiplin. haha.
Kalau kat universiti pula, bangun ikot jadual. Kadang-kadang petang baru ade kelas, kadang-kadang malam baru ade lecture. Datang lewat pon tak berape nak kisah. Asal tanda attendance.

Sekolah- hari2 pakai uniform. Bosan lah pulak. Bestnye kalau blajar kat U, hari2 boleh tukar2 baju. Pakai je ape-ape ikot suke....
Kolej - haih, esok nak pakai baju ape erk? baju2 minggu lepas pakai x basuh lagi. parah!. Kalau siswi pulak, esok nak pakai baju warna ape? shawl bape lapis? kasut nak match dengan baju? tak iron kebaya lagi... haaha..

Sekolah - Banyaknye homework nak kene siapkan, best kalau belajar di U, mesti dah takde homework banyak-banyak macam ni. Kelas pun jarang2.
Kolej- mane nak disiapkan dulu? Assignment minggu depan hantar, project kene hantar ujung minggu ni, tp belom interview company lagi, kejap lagi ar call company.. eh, esok ade presentation, slide smue tak prepare lagi. Lusa ade Kuiz, tulat ade mid term test.... eh, tak boleh ke bandar la ujung minggu ni nampaknye :(

Sekolah- Harini nak tidur awal. tak kesah ar homework tak siap, esok datang kelas pagi-pagi copy paste kawan punye je ar...
Kolej - Assignment esok nak kene hantar. Malam ni tak tidur la nampak nye! (gile kau nak copy paste dalam kelas, mane laptop? mana printer? nak cari sources, artikel dll )

Sekolah- Harini hari Ahad, kasut x basuh lagi, tak kapur lagi, ..kuku x potong. esok ada spotcek.
Kolej - selipar jepun sudah g kelas. tp g lab, wajib pakai safety boot!

Sekolah- Rehat pukul 10.30 pagi. Lambatnye.. lapar dah ni.
Kolej- Kelas straight 3 jam, jom keluar kejap, lepak cafe..lapo.. nnti agak2 kelas nak habis, kite masuk kelas semule. lecturer bukan perasan pun, student ramai... (ok, ni aku pernah buat..haha)

Sekolah- Setiap pagi nyanyi lagu negaraku, lagu negeri.
Kolej- lame dah tak nyanyi lagu Negaraku. Harap-harap tak lupe lirik :p ok dah test, tak lupe. anda?

Sekolah- Mak masak pe ek tghari ni? tak sabar nak balik rumah, bukak tudung saji nanti...
Kolej- Hello, mak masak ape hari ni? dah makan? kite harini makan bla3.. mak cik cafe yang masakkan.

Sekolah- tgahari balik dari sekolah.rehat2 kejap, petang nanti main kat depan rumah Ali main baling tin, baling selipar, galah panjang....
Kolej - Balik kelas ni aku nak tidur, topup semalam tak cukup tidur pasal buat assignment.. huarghhh... (ni aku kot).

Sekolah - Ayah, Yuran Tahun ni total RM180. Ni suratnye.
Kolej - Ayah, yuran semester ni RM1100 tau. Lambat bayar tak dapat ambik final :(

Sekolah - Nak kumpul duit banyak2 time raya! yihaaa...
Kolej - Bile PTPTN nak masuk :) huhu.... kering dah ni..

Sekolah- Nah RM1 untuk belanja hari ni.
Kolej- Nah RM5 untuk lunch sahaja :(

Sekolah- cuti sekolah ni nak buat apa ek?
Kolej - Short sem!

Sekolah- Cikgu, saye tak faham bahasa Inggeris.
Kolej - Do you understand class? -Mr Kayle. errr...errrr.... yesss understand!

Sekolah- Cantiknye tulisan ko.. kemas je.
Kolej - eh cantik nye tulisan ko, aku baru perasan. (coz assignment fully using comp)

Sekolah- Tiap2 tahun ade rentas desa! bila nak habis tingkatan5 ni?
Kolej- badan dah naik dah ni. petang ni jogging ar (kalau rajin)

Ada lagi tak rasa-rasa perbezaannya. Haha. Pada student kolej/ universiti, confirm korang rindu zaman sekolah kan.. haha. pade bebudak sekolah, nikmati zaman persekolahan anda and make it sweet.

4 comments:

missR said...

bezanya :
mase sekolah,hari ahad aku boleh bersenag lenang sbb cuti.
tp kt u???
ari ahad kena gagahkan diri gi kelas!
uuuwwwaaaa!!

mr. neezam said...

nasib la dapat uum.. hehe..
tp x pe, name nye pengalaman :)
x lame lagi 2TAHUN je ;p

missR said...

2tahun lame tu.....!

missR said...

tp mne best...sekolah ke universiti??